Malownicze lomo saltado: Peruwiańska tęcza na talerzu

Lomo saltado przyciąga wzrok, bo jest w nim i brąz, i żółcień, i czerwień, i zieleń, a nawet biel. To prawdziwa tęcza – na patelni i na talerzu. Roman Warszewski podaje przepis na chyba najbardziej malownicze danie w Peru. 

Roman Warszewski

Lomo saltado (dosłownie: „skacząca”, a właściwie „skakana” polędwiczka) należy w Peru do najbardziej charakterystycznych specjałów. Jest bardzo malownicze, wręcz malarskie. Wzrok przyciąga kolorami, bo jest w nim i brąz, i żółcień, i czerwień, i zieleń, a nawet biel. Tak, lomo saltado to prawdziwa tęcza – najpierw na patelni, następnie na talerzu. Smakowo daniu temu też nic nie brakuje. Jeśli dobrze się je przyprawi – jest pikantne, jak na danie południowoamerykańskie przystało.

Jak się je przygotowuje? Nie jest skomplikowane. Najpierw polędwicę wołową (choć może także być inne dobre mięso) kroimy w wąskie paski o szerokości pół, a długości dwóch i pół centymetra. Paski wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy. Następnie dodajemy do tego obręcze białej i czerwonej cebuli. Smażymy dalej. Po następnej chwili dokładamy pokrojone w płatki pomidory i odpowiednią porcję czarnego pieprzu. Mieszamy i smażymy dalej.

W tym samym czasie na osobnej patelni przygotowujemy i smażymy frytki. Gdy są usmażone na około ¾, wrzucamy je do smażących się obok pasków mięsa z cebulą i pomidorami. I wszystko to, pod przykrywką, jeszcze przez chwilę dusimy.

Za moment danie jest gotowe. Zawartość patelni wykładamy na talerze i podajemy z osobno ugotowanym na sypko ryżem – najlepiej uformowanym w kształtne kopczyki. I ryż, i pozostałą część dania posypujemy też drobno pokrojoną natką pietruszki. Lomo saltado jest już gotowe do spożycia. Oczywiście pod warunkiem, że na samym końcu dodamy do niego jeszcze sporą dozę aji – roztartą na pikantną miazgę ostrą papryczkę. Smacznego!

Oczywiście dla Polaka zaskoczeniem w kuchni peruwiańskiej może być to, że często jednocześnie podaje się i ziemniaki (tu frytki), i ryż. W Peru to jednak bardzo typowe. Dla Peruwiańczyków ziemniak jest bowiem warzywem. Głównym składnikiem dania pozostaje natomiast wszędobylski ryż.

Roman Warszewski

Roman Warszewski

Dziennikarz i pisarz, autor wielu książek, w tym bestsellerów. Laureat prestiżowych nagród. Organizuje wyprawy po Ameryce Południowej. Wybierasz się do Peru lub innych latynoskich krajów? Skontaktuj się z Romanem.

Więcej artykułów - Strona internetowa

Trzy miejsca w samochodzie z Limy do Cuzco 9.06 i z Cuzco do Limy 20.06. Na trasie m.in.: wyspy Ballestas, linie Nazca i inkaskie ruiny Choquequirao. Kontakt: redakcja@kochamyperu.pl
Sylwester i Nowy Rok w Ekwadorze i Peru? Zbiera się grupa chętnych na plecakową wyprawę. Wyjazd dla osób, które marzą o przygodzie i egzotyce. Szczegóły: info@peruexpedicion.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.